Actualitate

Actorii se alătură protestelor, la Cluj: „În seara asta nu avem spectacol. Astăzi e GENERALĂ”

Mai mulţi actori din Cluj se alătură protestelor anunţate de la ora 19 în centrul oraşului. Ionuţ Caras, unul din cei mai cunoscuţi dintre ei, lansează un apel către studenţii şi colegii săi, dar şi către spectatori, în care îi îndeamnă să-şi exprime deschis nemulţumirea, în stradă.

Ionuţ Caras (în dreapta) şi Cristian Grosu. Facebook Ionuţ Caras Ionuţ Caras (în dreapta) şi Cristian Grosu. Facebook Ionuţ Caras


Se întâlnesc "la clopot"

„Actorii, studenții la teatru, regizorii, teatrologii, fotografii, monteurii, scenariștii, studenți CFM, tehnicieni, luminiști, sunetiști, mașiniști, DOMNILOR PROFESORI (mai ales voi), Spectatori - ieșiți afară! În seara asta Nu avem Spectacol! Nici Filmări! Nici REPETIȚII! În seara asta e GENERALĂ! Noi, care ne știm, ne vedem la 7 la clopot. Să fim grupați, nu de alta!”, a scris Ionuţ Caras, unul din cei mai apreciaţi actori de la Teatrul Naţional din Cluj, totodată lector la Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB.

„Mârşăvia este absolută!”

Artistul a fost prezent la cele mai recente proteste de la Cluj, alături de colegi şi studenţi ai săi şi este sigur că, la fel ca el, aceştia vor sosi şi în această seară în Piaţa Unirii: „Sunt actor. Am avut impresia mult prea mult timp că trăiesc într-o bulă. Că sunt privilegiat. Că scena e spațiul meu de manifestare. Că personajele pe care le joc vorbesc pentru mine. Ei bine, nu este așa! Mârșăvia la care asistăm este absolută! Politicienii – cam toți – sunt vânduți, corupți, hoți! Mafia din România trebuie eradicată. Nu vreau să joc cu șopârle, ca pe vremuri! Deja fac asta, de vreo 2 ani. Am crezut că e distractiv. Nu mai e!!! Jos cu MAFIA!”, a precizat Ionuţ Caras pentru Monitorul de Cluj. Pe Caras îl îngrijorează replica rostită de personajul său din celebrul spectacol „Zbor deasupra unui cuib de cuci” (de Dale Wasserman), Mc Murphy, un infractor care speră să scape de închisoare mimând nebunia: „Am scăpat de pușcărie! va suna cu totul altfel de acum înainte”.


„Aţi pus piatră de mormânt ţării”

Cristian Grosu, actor foarte cunoscut şi el al Teatrului Naţional din Cluj, totodată asistent la Catedra de Teatru din UBB, este şi el revoltat de cele mai recente demersuri ale Guvernului: „Drag popor român, Ceaușescu tocmai ce s-a ridicat din mormânt. 31 IAN 2017”, a scris actorul pe Facebook ieri seară, în contextul aprobării Ordonanţei de Urgenţă prin care sunt modificate Codurile Penal şi de Procedură Penală.  Artistul şi-a manifestat revolta pentru tinerii care au ales PSD şi le-a transmis că "aţi pus piatra de mormânt acestei ţări”, „dacă se mai poate numi așa”. „Tineri şi foarte tineri plecați de aici şi învăţați să fiți liberi în altă parte. Votul vostru l-ați încredințat penalilor care ar fi trebuit să stea in pușcării. Acum țara a devenit o pușcărie iar voi, ‘ciume roșii’, sunteți călăii ei. Sa va fie Rușine. Din păcate, rușinea asta, deja o moștenim cu toții. Spălați-vă pe cap cu promisiunile ‘umflătuților’ și al ‘guşatilor’ care vă reprezintă”, a scris Cristi Gros pe contul său de Facebook (ghilimele din interiorul citatului aparțin Redacției).

Noi proteste astăzi

O nouă rundă de proteste au fost anunţate astăzi în Bucureşti, la Cluj şi în alte oraşe din ţară, după decizia Guvernului de marţi seară de a aproba Ordonanţa de Urgenţă de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală. În timp ce la Bucureşti protestul de astăzi a fost programat de la ora 17, la Cluj-Napoca protestul este convocat, prin intermediul Facebook, de la ora 19, în Piaţa Unirii. Marţi seară aproximativ 10.000 de persoane au protestat la Cluj la miezul nopţii imediat după anunţul ministrului Justiţiei, Florin Iordache, de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă de modificare a celor două Coduri amintite. Un prim protest al zilei de marţi a fost iniţiat la ora 19, la fel cum s-a întâmplat şi duminică, atunci când peste 10.000 de clujeni au ieşit în stradă.

abonare newsletter